jak to rozwiązać?
asa: jak pokazać że funkcja jest róznowartosciowa
dla funkcji f(x) = √2x
19 kwi 20:55
Godzio:
x > 0
x1 ≠ x2 ⇒ √x1 ≠ √x2 ⇒ √x1 − √x2 ≠ 0
f(x1) − f(x2) = √2x1 − √2x2 = √2(√x1 − √x2) ≠ 0
19 kwi 20:57
asa: a gdyby było trzeba wykazać równość funkcji to tak samo tylko z znakiem = ?
dlaczego nie moze być x ≥ 0 ?
19 kwi 20:58
Godzio:
Oczywiście x ≥ 0
Równość funkcji − co przez to rozumiesz, f(x) = g(x) czy chodzi o to, że funkcja nie jest
różnowartościowa ?
19 kwi 21:00
asa: bo zdarzają się zadania że należy wykonać dowód że funkcja jest równowartościowa − źle sie
wczeniej wyraziłem
pokaż mi jeszcze jak rozwiązać f(x) = 3√x+4
19 kwi 21:03
asa: ?
19 kwi 21:43
Godzio:
Jest coś takiego jak funkcja równowartościowa

? To chyba tylko stała
19 kwi 21:48
asa: to w takim razie jak udowodnić że dwie funkcje są równe − znam ich wzory
19 kwi 21:58
asa: ?
19 kwi 23:08
Jack:
gdy mają te same dziedziny i dadzą się zapisać identycznym wzorem.
19 kwi 23:10