funkcja liniowa parametr
Chvdy: dla jakich wartości parametru m równanie |x−2|=2m +1 ma
a) jedno rozwiązanie
b) 2 rozwiązania
prosiłbym o jakąś wskazówkę w rozwiązywaniu tego typu zadań z równosciami i nierównosciami. jak
znajdować te rozwiazania w zależności od parametru m. z góry dziękuje.
19 kwi 20:46
K+K: narysuj wykres |x−2| a 2m+1 potraktuj jako funkcję stałą i sprawdź gdzie przecina wykres |x−2|
mając jedno rozwiązania a gdzie 2
19 kwi 20:48
;): Jedno rozwiązanie gdy 2m + 1 = 0 dwa rozwiązania gdy 2m + 1 > 0
19 kwi 20:48
;): K+K 2m + 1 nie jest funkcją stała ma współczynniki jaki a i b
19 kwi 20:56
K+K: no w sumie masz rację żeby by była stała trzeba byłoby wyprowadzić m a to już by było nieco
skomplikowane do narysowania mam rację?
19 kwi 20:59
Chvdy: no ok wyszło mi. a co bedzie w np. takim zadaniu
określ liczbę rozwiązań układu równań
3x+my=1
3x+2y=k
w zależnosci od m i k. dla tych wartosci parametrów, dla których istnieją rozwiązania, rozwiąż
ten układ.
19 kwi 21:00
19 kwi 21:02
;): Ale po cóż to rysować i utrudniać sobie życie
K+K?
19 kwi 21:04
Chvdy: a nie ma innej metody oprócz wyznaczników?
19 kwi 21:06
K+K: wiesz mam niezbyt dobrą matematyczkę i trzeba sobie jakoś radzić
19 kwi 21:08
Chvdy: a jak to bedzie wygladało przy nierównosćiach?
19 kwi 21:14
;): Może jest inny sposób ale wyznaczniki naprawdę są łatwe i poza tym tylko ułatwiają robienie
zadań tego typu
19 kwi 21:16
;): W = 3(2 − m)
W
x = 2 − mk
W
y = 3(k − 1)
Układ jest oznaczony dla W ≠ 0 ⇒ 3(2 − m) ≠ 0 2 − m ≠ 0 m ≠ 2
zatem dla m ≠ 2 mamy dwa rozwiązania
| | Wy | | 3(k − 1) | | k − 1 | |
y = |
| y = |
| = |
| |
| | W | | 3(2 − m) | | 2 − m | |
| | Wx | | 2 − mk | |
x = |
| x = |
| |
| | W | | 3(2 − m) | |
Pisać mam dalej?
19 kwi 21:24
Chvdy: Wx = 2 − mk
Wy = 3(k − 1) skad to sie wzięło? bo wgl. nie załapałem
19 kwi 21:38
Chvdy: a ok nie było pytania. juz wiem. rozwiązuje dalej i zobaczymy co mi wyjdzie
19 kwi 21:42
aga:
kx1 + x2 + 2x3 = 1
x1 + x2 + 3x3 = 1
x1 + x2 + kx3 = k
Mam taki układ równań i polecenie jest aby znaleźć parametr k i jeśli istnieje to roziąwzanie
dla x1, x2, x3. zadanie dotyczy układów równań − dział macierzy. Nie mam zielonego pojęcia
jak się za to zabrać. Z góry wielkie dzięki za pomoc.
27 lut 17:41