Gondzio...
1Dotyczące rysunku, Trzeba wykazać ze kąt BAE+ EDC = AED czy w takim dowodzie można po prostu
napisać ze ramiona kąta AED leżą na odcinku AD o pewnej długości, tak samo jak w sumie kąt BAE
i EDC? i z racji ze AD = BC to wykazałem?
2Było dzisiaj w wyborczej takie zadanko. Dane są punkty A (0 0) B(4 6) C (12 −8) Wykaż ze
trójkąt ABC jest prostokątny.
Postanowiłem wyliczyć Proste i porównać współczynniki i wyjdzie ze któraś pada pod kątem
prostym..ale nie wyszło...
AB: y=3/2x AC:y=−3/4x BC:y=−7/4x + b
Coś źle podstawiłem? dobrze myślałem z tym zadankiem?
3 chodzi mi o zadanka z wielomianami, w stylu ze " reszta z dzielenia W(x) przez jakiś tam
wielomian jest trójmianem i ze trzeba wyznaczyć resztę z dzielenia" zadania w tym stylu,
przegrzebałem tą stronke ale nie znalazłem przykładów twierdzen z których można zrozumieć
takie zadania....Może nie zauważyłem? Albo wytłumaczyć co powinienem robić?
| 3 | 2 | |||
2. AB: a = | AC: a1 = − | |||
| 2 | 3 |
3.
Reszta z dzielenia W(x) przez dwumian (x − 2) wynosi 5 to znaczy, że:
W(2) = 5
W(x) = Q(x)(x − a) + R(x) ⇒ W(a) = R(a)
Reszta z dzielenia W(x) przez (x − 1) jest 6, przez (x − 2) jest 3, wyznacz resztę z dzielenia
x2 − 3x + 2
x2 − 3x + 2 = (x − 1)(x − 2), z polecenia wiemy ze W(1) = 6, W(2) = 3
Więc:
W(x) = Q(x)(x − 1)(x − 2) + ax + b (reszta może być co najwyżej o jeden stopień mniejsza)
W(1) = a + b = 6
W(2) = 2a + b = 3
odejmuję stronami:
−a = 3
a = −3 ⇒ b = 9
R(x) = −3x + 9
Coś tego typu jest
Może ktoś podrzuci jakieś zadanko z Wielomianem? Godzio?