między liczby 96 oraz 3 wstaw cztery liczby tak, aby wraz z danymi tworzyły ciąg
KASIA: między liczby 96 oraz 3 wstaw cztery liczby tak, aby wraz z danymi tworzyły ciąg geometryczny?
19 kwi 20:22
Maciuś: 96,.....,3? 96 jest pierwszym wyrazem i 3 jest 6?
19 kwi 20:28
Ajtek: Z treści wynika, że tak.
19 kwi 20:30
Maciuś: | | 1 | |
a6=a1*q5 ⇒ 3=96*q5 ⇒ q= |
| |
| | 5 | |
znajac q chyba dasz juz rade:0
19 kwi 20:30
KASIA: tak
19 kwi 20:31
KASIA: WIELKIE DZIĘKI
19 kwi 20:31
19 kwi 20:33
ICSP: | | 1 | |
q = |
|  Przelicz to jeszcze raz  |
| | 5 | |
19 kwi 20:34
Maciuś: sorry ICSP ja dzisiaj troche zakochany jestem oczywiscie że 12 bo 132=q5
125=132
19 kwi 21:00