obwod
Nuthen: Obwód prostokątawynosi 14cm, a różnica odległości punktu przecięcia przekątnych nierównych
boków jest róna 0,5 cm. Zatem :
A) Przekątna ma długość 4 cm.
B) Przekątna prostokąta jest dłuższa od krótszego boku o 2 cm.
C) Długości bokówprosokąta wynoszą 2cm i 5cm.
D) Różnica fługości kolejnych boków prostokąta jest równa 1,5 cm.
Prosiłbym analogicznie jak w poprzednim zadaniu, aby pokazać mi sposób rozwiązywania lub
wykazania, zgóry dzięuje.
19 kwi 20:16
zajączek:

a>b
Ob= 2a+2b= 14 => a+b=7
a−b=1
i a+b= 7
−−−−−−−−
2a= 8 => a= 4 , to b=3
d
2= a
2+b
2
d
2 =.......... => d=.........
odp: B)
19 kwi 22:39