Nierówność
roke: Rozwiąż nierówność:
3x2>8x+3
19 kwi 20:15
roke: Tzn. wiem, że trzeba przenieść na lewą strone wszystko, ale chodzi mi o ten znak ">" czy też
sie zmieni. Z góry dziękuje
19 kwi 20:16
19 kwi 20:18
roke: hmmm.. czyli nie zmieniam tego znaku?
Będzie:
3x
2−8x−3 > 0
19 kwi 20:22
Ajtek: Dokładnie tak jak napisałeś

.
19 kwi 20:23
roke: DZięki.
A jeszcze takie coś.
Rozwiąż równanie 2x
3−18x=0
Czyli: x(2x
2−18)
x=0 ...
Nie, chyba źle
19 kwi 20:26
K+K: 2x(x2−9)=0
x=0 ⋁ x=3 ⋁ x=−3
19 kwi 20:28
Ajtek: Prawie dobrze

2x(x
2−9)=0
czyli x=0 lub x
2−9=0 → (x+3)(x−3)=0
19 kwi 20:28
zajączek:
2x( x2−9) = 2x(x−3)(x+3)=0 => x=0 v x= 3 v x= −3
19 kwi 20:29
roke: Ok, rozumiem, ale jeśli chodzi o te pierwiastki to z tymi trójkami sie zgodze, a to 2x=0 to nie
będzie jakieś równanie sprzeczne i wogóle równanie będzie miało 2 pierwiastki?
19 kwi 20:32
Ajtek: 2x=0 /:2
x=0

.
19 kwi 20:33
roke: No to jak tak to tak

Teraz rozwiązuje testy, jak będe cos potrzebowal to sie odezwe

Dzięki narazie
19 kwi 20:36
roke: Dany jest okrąg o równaniu (x−5)2+(y+1)2=25. Długość tego okręgu jest równa?
19 kwi 20:51
roke: Chodzi o πr2? r=5 itd...?
19 kwi 20:52
Ajtek: Nie pole tylko długość

.
19 kwi 20:54
roke: No tak myślałem, że nie ten wzór. Długość czyli Ob? 2πr? 2π5=10π?
19 kwi 20:56
Ajtek: Yhy

.
19 kwi 21:02
roke: A jak najprostszym sposobem rozwiązać takie cos?
Prosta o równaniu y=5x−m+3 przechodzi przez punkt A=(4,3). Wtedy:
a) m=20
b) m=14
c) m=3
d) m=0
19 kwi 21:04
Ajtek: Podstwa za x i y współrzędne punktu i masz policzone m

.
19 kwi 21:05
roke: Jestem słaby w funkcjach i ja to bym podstawiał, rysowal.... jedynym slowem cudował hehe. Czyli
dużo czasu bym stracił, pewnie jest jakis prostszy sposob?
19 kwi 21:05
Ajtek: Napisałem jak to zrobić

.
19 kwi 21:06
roke: No wiem wiem, zobaczyłem po wysłaniu. Teraz to już proste to jest

Dzięki wielkie
Ps. Czyli będzie odp. a) 20
19 kwi 21:08
Ajtek: Ano

.
19 kwi 21:09
roke: A w trójkącie równobocznym wysokość ile ma? Coś chyba było, że 2/3h... ? Dobrze kojarze?
19 kwi 21:22
roke: Dobra wiem, nie było pytania
19 kwi 21:29
19 kwi 21:30
roke: Tzn w zadaniu potrzebowałem wzoru na wysokość w trójkącie rownobocznym: h=a√3/2. Aczkolwiek
te proporcje, że 1/3h, 2/3h też były, ale nie wiem dokładnie gdzie...
19 kwi 21:36
K+K: | 1 | | 2 | |
| h to promień wpisanego okręgu a |
| h promień opisanego okręgu |
| 3 | | 3 | |
19 kwi 21:42
roke: A takie pytanie: Cyfra 0 jest liczbą parzystą czy nieparzystą?
19 kwi 21:42
K+K: parzystą
19 kwi 21:42
roke: Ok dzięki. Co do tych promieni, to własnie o to mi chodzilo

A takie zadanie:
Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y=−x+2 z okręgiem o środku w początku układu
wspólrzędnych i promieniu 2?
Jakiś szybki sposób? Nie wiem nawet jak zacząc mam
19 kwi 21:44
K+K: podstaw y=−x+2 do równania okręgu i rozwiąż i wyjdą punkty dwa albo jeden
19 kwi 21:46
K+K: równanie okręgu x2+y2=4 chyba
19 kwi 21:47
roke: Hmmm, szczerze mówiąc nadal nie wiem
19 kwi 21:52
Ajtek: x
2+y
2=4
y=−x+2
x
2+(−x+2)
2=4
x
2+x
2−4x+4=4
2x
2−4x=0
2x(x−2)=0
x=0 i x=2, czyli dwa punkty wspólne
20 kwi 00:04