Rozwiąż równanie 2sinx - cosx = 1
Abananesko: Wie ktoś jak to zrobić? Rozwiąż równanie 2sinx − cosx = 1

Prosiłbym krok po kroku...
19 kwi 19:56
Godzio:
2 * 2sin
x2cos
x2 − cos
2x2 + sin
2x2 = sin
2x2 + cos
2x2
4sin
x2cos
x2 − 2cos
2u = 0 /:2
cos
x2(2sin
x2 − cos
x2) = 0
| | 1 | |
cosx2 = 0 lub 2sinx2 − cosx2 = 0 ⇒ 2tgx2 − 1 = 0 ⇒ tgx2 = |
| |
| | 2 | |
x = π + 2kπ k ∊ C
Co do drugiego rozwiązania, jeśli jesteś w LO to możesz to tak zapisać:
| x | | 1 | |
| = αo + kπ gdzie tgαo = |
| k ∊ C |
| 2 | | 2 | |
x = 2α
o + 2kπ
Jeśli już studia to:
| | 1 | |
x = 2arctg |
| + 2kπ k ∊ C |
| | 2 | |
19 kwi 20:02
Abananesko: dzieki
19 kwi 20:38
Abananesko: dlaczego kat x/2 ?
19 kwi 21:49
Godzio:
Podstawiłem to, żeby coś ruszyć bo z tego początkowego równania trudno coś zrobić
sin2x = 2sinxcosx
cos2x = cos
2x − sin
2x
| | x | | x | |
cosx = cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 kwi 21:58
Abananesko: aaa kumam

dzieki
19 kwi 22:19