Logarytmy
Abananesko: Jak rozwiązać nierówność : log
x+14<2. Prosiłbym krok po kroku bym mógł wreszcie zrozumieć
logarytmy
19 kwi 19:50
Abananesko:
19 kwi 19:56
Godzio:
x + 1 > 0 ⇒ x > −1
x + 1 ≠ 1 ⇒ x ≠ 0
D = (−1,0) U (0,∞)
logx + 14 < 2
logx + 14 < logx + 1(x + 1)2
1o Gdy x + 1 < 1 ⇒ x < 0 ⇒ x ∊ (−1,0)
4 > (x + 1)2
x + 1 < 2 i x + 1 > −2
x < 1 i x > −3
x ∊ (−3,1) ⇒ x ∊ (−1,0)
1o Gdy x + 1 > 1 ⇒ x > 0 ⇒ x ∊ (0,∞)
4 < (x + 1)2
x + 1 > 2 lub x + 1 < −2
x > 1 lub x < −3
x ∊(−∞,−3) U (1,∞) ⇒ x ∊ (1,∞)
Odp: x ∊(−1,0) U (1,∞)
19 kwi 19:56
Abananesko: dlaczego 4>(x+1)2 pierwiastkujesz? to nie trzeba rozbic rownania kwadratowego?
19 kwi 20:56
;): Masz tak samo tylko inaczej przekształcone żebyś lepiej zrozumiał
(x + 1)2 < 4
(x + 1)2 − 4 < 0
(x + 1 + 2)(x + 1 − 2) < 0 a2 − b2 = (a + b)(a − b) gdzie a2 = (x + 1)2 b2 = 4
19 kwi 21:00
Abananesko: ok dzieki
19 kwi 21:21