pomocy
jak powiedz mi jak?: Ciąg abc jest arytmetyczny i a + b + c= 33. Ciąg (a,b+3,c +13) jest geometryczny. Oblicz a,b
ic
a + b + c= 33 i a,b,c jest arytmetyczny. Skąd te "r"
jak ona to zrobiła?
b=a+r
c=a+2r
a+a+r+a+2r=33
3a+3r=33→a+r=11 →→r=11−a
a więc b=11
Ciąg (a,b+3,c +13) jest geometryczny
(a,11+3,c +13)
(a,14,a+2r +13)
(a,14,a+2(11−a) +13)
(a,14,a+22−2a +13)
(a,14,−a +35)
19 kwi 19:46
19 kwi 19:49
jak powiedz mi jak?: to mi niczego nie rozjaśniło. Nadal nie wiem. Jestem osobą bardzo niekumatą więc jeśli możesz
wytłumacz mi to rozpisując najbardziej jak się da tak żebym zobaczyła co za co się podstawia.
Błagam
19 kwi 19:51
ICSP: To troszkę zajmie.
19 kwi 19:53
Maciuś: jest rospisane dosyć

jakbyś wiedziala czym cechuje sie geometryczny ciag dala bys rade
19 kwi 19:54
jak powiedz mi jak?: ale mi teoria nic nie daje ponieważ nie umiem jej zastosować w zadaniu
19 kwi 19:55
ICSP: a+b+c = 33
2b = a+c
3b = 33
b =11
a+b+c = 33 ⇔ a + c = 22
(b+3)2 = a(c+13) ⇔196 = a(c+13)
a+c = 22 ⇔ c = 22−a
a(c+13) = 196
a(22−a + 13) = 196 ⇔ a(35 − a) = 196 ⇔ −a2 + 35a − 196 = 0
Δ = 1225 −784 = 441
√Δ = 21
a1 = 7
a2 = 28
Odp.
a = 7, b = 11 c = 15
lub
a = 28, b = 11 , c = −6
19 kwi 20:01
Maciuś: kwestia jest odpowiednie zapisanie sobie mysle ze IICSP teraz pracuje nad tym tak wiec nie ma
sensu pisac jszcze raz
19 kwi 20:03
jak powiedz mi jak?: a dlaczego 2b i 3b?
19 kwi 20:05
ICSP: 2b z własności ciagu arytmetycznego
3b wstawiłem do drugiego równania 2b za a+c
19 kwi 20:06
jak powiedz mi jak?: nadal nic nie wiem... nie da się jakoś prościej?
19 kwi 20:11
jak powiedz mi jak?: zacznijmy od początku jest 2b=a+c a dlaczego nie 2b=2a+2c ? przecież wszystko jest podwójnie w
zadaniu?
19 kwi 20:12
ICSP: to jest właśnie najprosciej
masz na początku dwa równania:
a + b + c = 33
2b = a + c
Wstawiasz 2b zamiast a + c do pierwszego i powstaje:
2b + b = 33
3b = 33
b = 11
19 kwi 20:13
jak powiedz mi jak?: a+b+c = 33 ⇔ a + c = 22
(b+3)2 = a(c+13) ⇔196 = a(c+13)
a to?
19 kwi 20:16
ICSP: b = 11 wyliczone wcześniej
b+3 = 11+3 = 14
142 = 196
19 kwi 20:18
jak powiedz mi jak?: przepraszam Cię ale nadal nie wiem jak to działa. Mam dziś jakiś wyjątkowo kiepski dzień na
matematykę
19 kwi 20:23