s
Adam: ETA/ISCP/GODZIO nie czaje tego zadania, help plz
Punkt A = (1, 1) jest wierzchołkiem rombu ABCD. Prosta o równaniu y = 3x − 4 zawiera
przekatna˛ BD. Przekatna AC zawiera sie˛ w prostej o równaniu
A) 3y + x = 4 B) 3x + y = 4 C) 3x − y = 2 D) 3y − x = 2
prosze o wytlumaczenie , dzieki
19 kwi 19:12
Maciuś: moge ja? czy to tylko do Eta /iscp/godzio ?:(
19 kwi 19:13
Godzio:
Możesz
19 kwi 19:14
Maciuś: prosta prostopadla do tej prostej przechodzaca przez punkt 1,1 jest rozwiazanim tego zadania
19 kwi 19:17
ICSP: Nic dodać nic ująć.
19 kwi 19:18
Maturzysta 2011.P. Rozszerzony: hmmm.... chyba tego nie rozumiem...
19 kwi 19:29
Sajmon: ahaha
to jest przeciez zadanie z podstawy za 1 pkt.. zamknięte...
19 kwi 19:30
K+K: chyba sobie żartujesz to jest na poziomie podstawy
19 kwi 19:30
Trąba: moze on zdaje tylko rozszerzenie
19 kwi 19:30
Godzio:
No to chyba jednak nie rozszerzony

Przekątne kwadratu przecinają się pod kątem prostym, współczynnik prostej prostopadłej możesz
wyliczyć z: a * a
1 = −1, gdzie a = 3, dodatkowo wiesz że prosta przechodzi przez punkt A(1,1)
y = ax + b y = 1, x = 1, a
1 = ? Podstawiasz o obliczasz "b", zapisujesz swoją
funkcję i przekształcasz do jakieś postaci z odpowiedzi
19 kwi 19:31
SAJMON -priv message: p= e u=c e=r i=h m=k i=l
uipum he SAJMON
19 kwi 19:34
Maciuś: przekątne w rąbie przcinaja si pod kątep prostym, inaczej sa prostopadle i stad te rownanie
19 kwi 19:34
Maturzysta 2011.P. Rozszerzony: Czyli to bedzie z tangesa?
19 kwi 19:38
K+K: Godzio ci wszystko napisał jeszcze nie czaisz?
19 kwi 19:40
Maciuś: maturzysta w jaki sposob chcesz tu tangensa robic i co chcsz tym uzyskac? wskazowka jest ze
proste w rabie przcinaja sie pod katem prostym
19 kwi 19:42
Trąba: on se jaja robi
19 kwi 19:43
Godzio:
R
ombie, nie r
ąbie
19 kwi 19:43
K+K: dokładnie i należy tyko współczynnik a przekształcić i to jeszcze podstawiając do wzoru i
wstawić punkt A też do wzoru
19 kwi 19:44
Kamil: Śmiejecie się z niego.. Ja jestem studentem matematyki i też nie zczaiłem go od razu... Trochę
wyrozumiałości...
19 kwi 19:44
Maciuś: prosta prostopadla odnosi sie wzorem y=−12x+b przechodzaca przez punkt (S,D) ⇒
y*D=−12*S+b − z tego wyliczasz b i podstawiasz pod rownanie pierwsze y=−12x+b
19 kwi 19:45
Trąba: mój nauczyciel też tego nie skumał odrazu
19 kwi 19:45
Maciuś: godzio masz mnie

rzadko popełniam błedy

hehe
19 kwi 19:45
robert: i studiujesz 8rok
19 kwi 19:46
Maciuś: czekam na twoja wpadke hehe 1:0
19 kwi 19:46
Godzio:
To się nie doczekasz
19 kwi 19:48
Maciuś: Will see
19 kwi 19:48