Narysuj wykres
Marek : Narysuj wykres
Czy móglby mi ktos dosyć dokładnie wytłumaczyć mi ten przykład, bo mam z nim sporo problemów?
19 kwi 19:12
Godzio:

x > 0
log
2x ≠ 0 ⇒ x ≠ 1
D = (0,1) U (1,
∞)
Gdy log
2x > 0 ⇒ x ∊ (1,
∞) ⇒ |log
2x| = log
2x :
Gdy log
2x < 0 ⇒ x ∊ (0,1) ⇒ |log
2x| = − log
2x :
| | ⎧ | 1 dla x ∊ (1,∞) | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −1 dla x ∊ (0,1) | |
19 kwi 19:26
Rivi: log2x≥0 dla xe<1,+∞) więc y=1 (usunięcie bezwzględnej dla tego przedziału nie zmienia nic)
log2x<0 dla xe(0,1) więc y=−1 (dla tego przedziału po usunięciu bezwzględnej zostaje −log2x)
dla xe(−∞,0) nie ma rozwiązań
19 kwi 19:30
Rivi: ach, no tak, x=1 nie może być (fail
19 kwi 19:31
Marek : Dziekuję bardzo
19 kwi 19:57