ciąg arytmetyczny
kaczy: Sprawdź, czy liczby log3 2, log3 (√3 − 1), log3 (2 − {3}) w podanej kolejności tworzą ciąg
arytmetyczny.
19 kwi 19:11
kaczy: wychodzi mi, że wyraz środkowy jest równy 0, a co za tym idzie nie tworzą ciągu arytmetycznego,
jednak w książce jest odpwoeidź, że tworzą
19 kwi 19:16
K+K: tam jest log3(2−√3)?
19 kwi 19:18
Trąba: 2log3(√3−1) = log32 + log3(2 − √3)
log3(√3−1)2 = log3(4−2√3)
Zastosujesz wzór i L = P
19 kwi 19:22
K+K: 2log3(√3−1)=log32+log3(2−√3) rozwiąż a wyjdzie że liczby tworzą ciąg arytmetyczny
19 kwi 19:23