alitka: wyznacz wartość x, tak aby liczby 4x+2, 5x+1, 9x−2 w podanej kolejności tworzyły ciąg
arytmetyczny
19 kwi 19:10
Ajtek: 2(5x+1)=4x+2+9x−2
Rozwiąż

.
19 kwi 19:11
alitka: mi wychodzi że w tej kolejności to nie jest ciąg brakuje mi jednej wartości
19 kwi 19:22
Ajtek: Jakiej?
19 kwi 19:23
19 kwi 19:25
Ajtek: Nie wiem, nie liczyłem

.
19 kwi 19:26
alitka: między 4x+2 a 9x−2
19 kwi 19:27
K+K: ciekawe czy się znowu machnęłam
19 kwi 19:27
alitka: 2/3 zaraz sprawdze
19 kwi 19:28
Ajtek: No ta brakująca jest po lewej stronie mojego równania przecież

.
19 kwi 19:28
alitka: 2/3 wychodzi ale jak dodasz do 8/3 +2, 10/3+1 i 18/3−2 to ciągu już nie ma może w zapisie jest
jakiś błąd albo mam zaćmienie totalne
19 kwi 19:32
Rivi: Dobrze jest 2/3 i wtedy wyrazy mają kolejno 14/13, 13/3, 12/3
19 kwi 19:34
Ajtek: Wszystko jest ok

.
Dla x=
23 jest to w podanej kolejności ciąg arytm. o różnicy r=−
13
19 kwi 19:35
K+K: jak nie ma ciągu jak jest
19 kwi 19:35
alitka: zgadza się wiekkie dzięki
19 kwi 19:41