Zmagam sie z tym zadaniem od kilku godzin i nie wychodzi mi tyle ile powinno
Paulina: a)dany jest trójkąt równoboczny o wys. h. wyznacz promień okregu wpisanego w ten trojkąt oraz
promien okregu na nim opisanego.
b)dany jest trojkat rownoboczny o boku a. wyznacz promien okregu wpisanego w ten trojkat oraz
promien okregu na nim opisanego
a)r=1/3h R=pierwiastek z 3/3a
b)r=pierwiastek z 3/6a R=pierwiastek z 3/3a
19 kwi 19:05
Paulina: czy ktos mi pomoze
19 kwi 19:12
ICSP: | | 1 | |
r − promień wpisanego = |
| h |
| | 3 | |
| | 2 | |
R − promień opisanego = |
| h |
| | 3 | |
mamy bok równy a
19 kwi 19:14
ICSP: przecież są to najbardziej podstawowe wzory z trókąta równobocznego.
19 kwi 19:14
19 kwi 19:15