Symetralne
Nuthen: Symetralne boków trójkąta prostokątnego przecinają się w punkcie odległym od wierzchołka kąta
prostego o 5 cm. Przeciwprostokątna tego trójkąta ma długość
A) 5√2
B) 5√3
C) 7,5 cm
D) 10 cm
Prosze o wskazania obliczen ewentualnie podpowiedzi
19 kwi 18:55
Atola:

odp D
punkt przecięcia się symetralnych leży na przeciwprostokątnej i jest środkiem okręgu opisanego
na trójkącie.
stosujesz tw pitagorasa
i tw cosinusów dla twójkąta ACB i dla trójkąta ACM
ztego wychodzi układ trzech równań i po rozwiązaniu daje odp
19 kwi 19:17
Godzio:
Bez przesady, nie trzeba stosować tw. Pitagorasa i cosinusów

Wystarczy zauważyć że M jest środkiem okręgu opisanego na tym trójkącie (co napisała
Atola)
więc: |AM| = |CM| = |MB| = 5
Przeciwprostokątna: |CB| = |CM| + |MB| = 5 + 5 = 10
19 kwi 19:19
ICSP: nie jest powiedziane że jest to trójkąt równoramienny.
19 kwi 19:20
Atola: rzeczywiście

ale skomplikowałam xD
19 kwi 19:21
Godzio:
19 kwi 19:22