zadanie
no jak kto ??: W układzie współrzędnych na płaszczyźnie punkty a = (5;4) i c = (3;8) są przeciwległymi
wierzchołkami kwadratu abcd . Wyznacz równanie prostej .bd
powodzenia ...
19 kwi 18:48
K+K: y=−2x−2
19 kwi 18:51
ICSP: liczę współczynnik prostej ac:
a = −2
liczę współczynnik prostej BD:
liczę środek odcinka AC:
S(4;6)
Wstawiam środek odcinka do równania prostej bd:
6 = 2 + b ⇔ b = 4
19 kwi 18:55
no jak kto ??: | | 1 | | 1 | |
dlaczego a 2 = |
| a nie − |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 kwi 19:11
no jak kto ??: ok ok juz wiem sorry , ale dzięki za zrobienia zadania
19 kwi 19:12
19 kwi 19:12
ICSP: a1 * a2 = −1 jest to warunek prostopadłości prostych.
19 kwi 19:12