trójkąt
nN: w trójkącie jeden z kątów jest o 20 stopni większy od najmniejszego a trzeci kąt jest
trzykrotnie wiekszy od najmniejszego najmniejszy z kątów tego trójkąta mam miarę
19 kwi 18:32
K+K: x+ 20 +x +3x=180
x=40
19 kwi 18:35
zajączek:
α −−− miara kąta najmniejszego
β= α=20o
γ= 3α
α+α+20o+3α= 180o
α=........... , β=............ , γ=............
19 kwi 18:36
zajączek:
@[Kejt]]
19 kwi 18:38
Ajtek: α − najmniejszy kąt
α+α+20+3α=180
5α=160
α=32
Kąty: 32, 52, 96.
19 kwi 18:38
K+K: dokładnie znowu bad się wkradł
19 kwi 18:40
zajączek:
19 kwi 18:41