.
Marta: | | x | |
Dana jest funkcja homograficzna: F(x) = |
|
|
| | 4−x | |
− oblicz argument, dla którego wartość funkcji F wynosi
√3 i podaj go w postaci a+b
√c,
gdzie a,b,c należy do W i c>0
bardzo bym prosiła o pomoc bo niestety wyszło mi inaczej niż ma
19 kwi 18:30
K+K: a jak ma wyjść?
19 kwi 18:34
Marta: 6 − 2√3
19 kwi 18:35
K+K: i oblicz dalej a dojdziesz do takiego rozwiązania
19 kwi 18:37
morfepl: √3(4−x)=x
4
√3−x(
√3+1)=0
x=6−2
√3
a=6
b=−2
c=3
19 kwi 18:37
Marta: ale skąd Ci się wzięło 4{3} − x (
√3+1)= 0 ?
przecież to będzie
(wracając jeszcze do jednej linijki wyżej)
to wyjdzie 4
√3 −
√3x = x
i później można, że
4
√3 = x +
√3x
teraz wyciąganie przed nawias więc
4
√3 = x(1+
√3)
i później się wyciągna niewymierność pierwiastka, czyż nie?
19 kwi 18:50
morfepl: i wychodzi dokładnie tak samo, tylko że masz x w mianowniku, a tam go nie powinno być
19 kwi 18:52
K+K: √3(4−x)=x
4
√3−
√3x=x
4
√3=
√3x+x
√3=x(
√3+1) /:
√3+1
| 4√3 | | √3−1 | | 2(6−2√3) | |
| * |
| = |
| =6−2√3 |
| √3+1 | | √3−1 | | 2 | |
19 kwi 18:57