matura
K+K: Suma długości wysokości podstawy i wysokości ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
jest równa 2. Wyznacz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, da której ma on największe
pole powierzchni całkowitej.
19 kwi 18:27
Atola: z zad wynika, ze a√3/2+h=2
h−wys ściany bocznej
h=2−a√3/2
Pc=Pp+3Pb=a2√3/4 +3*12a*h=a2√3/4+(12a−3a2√3)/4
Pc=−√32a2 +3a
obliczam pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli:
p=√3
odp. największe pole pow całkowitej będzie dla a=√3
19 kwi 18:59
K+K: dzięki
19 kwi 19:00