czy dobrze rozwiązałem? (zamiana na postać kanoniczną)
Wojtek: | | −2x | |
Mam przekształcić |
| na postać kanoniczną. Czy dobrze robie? |
| | x−1 | |
| −2x | | −2(x−1)+3 | | −2(x−1) | | 3 | | 3 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| − 2 |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
19 kwi 18:14
zajączek:
ok
19 kwi 18:18
Wojtek: To super, czyli ogarniam

Dzieki
19 kwi 18:19
zajączek:
Niestety ,ale masz błąd
| −2(x−1) −3 | | −3 | |
| = |
| −2 |
| x−1 | | x−1 | |
19 kwi 18:22
zajączek:
Echh ... te chochliki
| −2(x−1) −2 | | −2 | |
| = |
| −2
|
| x−1 | | x−1 | |
19 kwi 18:24
Godzio:
| | −2(x − 1) − 2 | | 2 | |
Właściwie to: |
| = − |
| − 2 |
| | x − 1 | | x − 1 | |
19 kwi 18:24
zajączek:
19 kwi 18:25
zajączek:
Aby uniknąć takich błędów wystarczy podzielić
| | 2 | |
−2x : ( x−1) = −2 − |
|
|
| | x−1 | |
+2x −2
−−−−−−−
= −2 −−− reszta
19 kwi 18:28
Wojtek: | | −6x | |
a w takim razie jak zamienić |
| ? |
| | 2x−9 | |
19 kwi 19:13
Godzio:
−3
| | 27 | |
−6x : (2x − 9) = − |
| − 3 |
| | 2x − 9 | |
6x − 27 +
−−−−−−−−
− 27
19 kwi 19:16
Trąba: | −6x | |
| first dzielę licznik i mianownik przez 2 |
| 2x−9 | |
| −3x | | −3(x−4.5)+13.2 | | 13.5 | |
| = |
| = |
| − 3 |
| x−4.5 | | x−4.5 | | x−4.5 | |
19 kwi 19:17
Trąba: no tam na górze minus miał być
19 kwi 19:18
Wojtek: a co to za −3?
19 kwi 19:19
Wojtek: acha ok rozumiem
19 kwi 19:20
Godzio: Umiesz dzielić wielomiany ? To jest zwykłe dzielenie,
107
19 kwi 19:20