...
Kama: Wyznacz cztery pierwsze wyrazy ciągu( a
n), wiedząc, że spełnia on 2 warunki:
| | 2n+ | | 1 | |
an+an+1= |
| i an−an+1= |
| . |
| | n2+n | | n2+n | |
19 kwi 17:57
Trąba: wyznacz z jednego an podstaw do drugiego i oblicz
19 kwi 18:00
Kama: 
czyli jak

bo mi nie wychodzi.....
19 kwi 18:03
Trąba: zrobiłem to metodą przeciwnych współczynników masz odpowiedzi do zadania ?
19 kwi 18:18
Kama: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Mam: powinno wyjść: 1, |
| , |
| , |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
19 kwi 18:46
Trąba: inne wyniki mi wychodzą dobrze to przepisałaś jeżeli tak to niech ktoś inny zrobi ewentualnie
19 kwi 18:55
Trąba: | | 2n+? | |
an+an+1 = |
| Nie zapomniałaś tutaj o czymś nie powinno być tutaj 1 ? |
| | n2+n | |
19 kwi 18:59
VVerka: masz racje... , tam brakuje 1
19 kwi 19:10
VVerka: ale wyniki to dobrze przepisałam....
19 kwi 19:11
Trąba: no to zgadza się
19 kwi 19:12
Trąba: zamiast a
n i a
n+1 wstaw odpowiednio x i y wtedy może jakoś inaczej na to spojrzysz
19 kwi 19:13
Kama: ok.spróbuję
dziękuje za podpowiedzi
19 kwi 19:17