pytanie
meg: liczba |3−π| jest równa:
A) 0
B)0,14
C)3−π
D)π−3
C czy D?
19 kwi 17:49
Trąba: π ≈ 3,14 więc
19 kwi 17:50
K+K: wydaje mi się że D
19 kwi 17:52
meg: 3−3,14=0,14 czyli B?
19 kwi 17:52
Ajtek: Wg mnie również D.
19 kwi 17:52
Ajtek: π≠3,14
π≈3,14 czyż nie
19 kwi 17:53
meg: no tak.
19 kwi 17:54
Stachu: π≈3,14
3−3,14 daje liczbę ujemną więc otwierając wartość bezwzględną zmieniami znaki na przeciwne i
dostaniemy w ten sposób −3+π co w przybliżeniu jest równe o,14
19 kwi 17:58
Ajtek: Nas nie pytają o przybliżenie, tylko o konkretna wartość

.
19 kwi 17:59
Stachu: meg 3−3,14 = −0,14
19 kwi 18:00
Stachu: Powszechnie przyjmuje się że π=3,14 ale
Ajte dobrze zauważyłeś

według mnie poprawna
odpowiedz to D)
19 kwi 18:03
ICSP: przestańcie

|3−π| = −(3−π) = π−3 Odp. D
19 kwi 18:08