ZAD.
Majka: 1. Zbadaj, czy wśród wyrazów ciągu (an), gdzie an= 4n
2n+2
, są liczby naturalne.
19 kwi 17:29
Trąba: to jest ułamek tak

Zapisz wzór w postaci kanonicznej wtedy zobaczysz że jest tylko jedna
liczba naturalna
19 kwi 17:38
Vax: | | 4n | | 2(2n+2)−4 | | 4 | | 2 | |
Zauważ, że |
| = |
| = 2 − |
| = 2 − |
| |
| | 2n+2 | | 2n+2 | | 2n+2 | | n+1 | |
| | 2 | |
Zatem ułamek |
| ma być całkowity, czyli: |
| | n+1 | |
n+1=−2 v n+1=−1 v n+1=1 v n+1=2
n=−3 v n=−2 v n=0 v n=1
Podstawiając widzimy, że dla wszystkich wymienionych wyżej możliwości dane wyrazy są naturalne,
więc dany ciąg przyjmuje wartości naturalne dla n∊ {−3;−2;0;1}
Pozdrawiam.
19 kwi 17:39
Trąba: od kiedy wyrazy ciągu mogą być ujemne ?
19 kwi 17:46
Majka: Dziękuje bardzo
19 kwi 17:50
Vax: W takim razie uwzględniając to odrzuć ujemne rozwiązania.
Pozdrawiam.
19 kwi 17:50
Stachu: [P[Trąba] od zawsze
19 kwi 18:14