Prosze o pomoc
Piotrek: | | | | 2 | |
|
| = |
| proszę o doprowadzenie tego do postaci n2−n−210=0 |
| | | | 21 | |
19 kwi 17:18
zajączek:
| | (n−2)!*(n−1)*n | |
2* |
| = 210
|
| | 2*(n−1)! | |
uprość i dokończ
19 kwi 17:22
zajączek:
poprawiam chochlika w mianowniku
2*(n −2)!
19 kwi 17:23
Maryjusz: 420=2(n−1)(n)
420=2n
2−2n
2n
2−2n−420=0
n
2−n−210=0
19 kwi 17:25
Rivi: | |
=10 (pod wzór podstawiasz i masz...) |
| |
| |
=n!2*(n−2)!=n−2)!(n−1)(n)2*(n−2)!=(n−1)n2 |
| |
10/
(n−1)n2=
20(n−1)n=
221
na krzyż i masz
19 kwi 17:35
Rivi: btw, mam pytanie − od czego na tej stronie zależy czy robi się ładnie jedno pod drugim w
wiadomości czy z wszystkiego wychodzi jeden ciąg...?
19 kwi 17:37
Piotrek: | | n! | | (n−1)(n) | |
możesz mi wyjaśnić dlaczego |
| = |
| ? bo nie rozumiem tego czy to |
| | (n−2)!*2! | | 2 | |
jest ze wzoru czy jak ; ((
19 kwi 17:43
Ajtek: Przykład:
5!=1*2*3*4*5
4!=1*2*3*4
3!=1*2*3
Czyli 5! możemy zapisać w ten sposób: 5!=4!*5, albo 5!=3!*4*5
| | n! | | (n−2)!*(n−1)*n | | (n−1)*n | |
U Ciebie jest |
| = |
| = |
| |
| | (n−2)!*2! | | (n−2)!*2 | | 2 | |
19 kwi 17:51
Piotrek: aha, dzięki wielkie

faktycznie bo n jest ostatnią liczbą (niewiadomą) w iloczynie silni n

rozumiem dzięki
19 kwi 17:54
Ajtek: 
.
19 kwi 17:54