działanie
karolajnn: Mam problem z działaniem.
√144−m=2√5
Jeżeli chce pozbyć się pierwiastków, podnosze do kwadratu ale wtedy mam wartość bezwględną.
|144−4m|=|20|
Czy teraz musze wszystko oddzielnie liczyć, czy wystarczy, że opuszczę wartość, bo wynik wynosi
31.
19 kwi 17:15
Qba101: Po lewej masz tylko wartość bezwzględną czyli:
|144−m|=20
144−m≥0
m≤144
144−m=20
m=124
144−m<0
m>144
−144+m=20
m=164
19 kwi 17:18
Trąba: wczśniej jednak warto wyznaczyć dziedzinę
19 kwi 17:23
karolajnn: Dlaczego w 2√5 nie muszę stosować wartości bezwzględnej ? Tam również jest pierwiastek.
Oczywiście źle napisałem równanie powinny być 144−4m pod pierwiastkiem. Ponadto kolejne
pytanie. Czy zamiast 144−4m pod pierwiastkiem mogę napisać √36−m ? Jeżeli tak robiłem wynik
wychodził mi inny, ale możliwe, że była to kwestia błędu w obliczeniach.
19 kwi 17:23
Qba101: Źle

Podnosimy to kwadratu bez żadnego modułu
144−m=20
m=124
19 kwi 17:26
Qba101: i dziedzinę wyznaczamy: 144−m≥0 −−> m≤144
19 kwi 17:27
Qba101: I − Dlaczego w 2√5 nie muszę stosować wartości bezwzględnej ? Ponieważ wiesz że 2√5 jest
dodatnie więc nie musisz dawać modułu(moduł tylko w wypadku niewiadomej)
II − Czy zamiast 144−4m pod pierwiastkiem mogę napisać √36−m ? Nie, ale możesz napisać
√144−4m=2√36−m
W naszym wypadku wogóle nie będzie w.bezwzględnej ponieważ ona jest wyłącznie gdy √x2 a u
nas mamy założenia m≤144 czyli zawartość pierwiastka jest dodatnia stąd nie ma modułu.
19 kwi 17:30
K+K: √144−4m=2√5
p{2*(36−m)=2√5
2√36−m=2√5 /:2 /2
36−m=5 ⋁ 36−m=−5
19 kwi 17:32