Sajmon :

nie rozumiem.
Dany jest trójkąt ABC o kacie 80 stopni przy wierzchołku C. Kąt między dwusieczną tego kąta a
wysokością poprowadzoną z wierzchołka C ma miarę 15 stopni. Wynika stąd, że kąt ABC ma miarę :
a)75 st.
b)35 st.
c)15 st.
d)105 st.
Wg mnie wynik to 65 st.αα
19 kwi 17:10
Qba101: Według wszechwiedzącego kalkulatora również. Choć mógłeś podpisać wierzchołki bo bazujemy tak
naprawdę na twoich obliczeniach

. Pozdrawiam.
Pewnie błąd w książce.
19 kwi 17:15
Rivi: Tak, 65'

Rysunek i rozumowanie jak najbardziej poprawne. 180'−90'−25'=α=65'
19 kwi 17:19
ICSP: Nie jest dokłądnie powiedziane gdzie jest kąt B. Moze to być jeden z dwóch kątów które leżą
przy podstawie. Oczywiście kat 65o jest wyliczony poprawnie wiec zostaje nam do obliczenia
kat trzeci. Jak że zazwyczaj w trójkącie suma miar kątów wewnętrznych jest równa 180o liczymy
1800 − 800 − 65o = 35o. Odp. B
19 kwi 17:52