.
myfek: Wyznacz współczynniki a,b,c, wiedząc, że W(x)=x
5+ax
2+bx+c, W(−1)=1, W(0)=1, W(1)=−1.
proszę o takie łopatologiczne wyjaśnienie co i jak, z góry dziękuję za odp.
19 kwi 17:06
Ireneusz: Myfek za x wstawiasz −1 i przyrównujesz do 1 i tak samo robisz z z 0 i 1. I wtedy rozwiązujesz
układ 3 równań, z których wyjdą Ci współczynniki a,b i c
19 kwi 17:08
K+K: podstawiasz za x do poszczególnych równań
1=−1+a−b+c
1=0+0+0+c
−1=1+a+b+c
i spinasz to w układ rozwiązujesz i masz a, b, i c
19 kwi 17:12
myfek: mógłby mi ktoś rozwiązać, bo sorki ale nie daje sobie z tym rady. tak od podstaw całe zadanie.
z góry dziękuję, chciałbym się tego nauczyć.
19 kwi 20:57
myfek: proszę o pomoc
19 kwi 22:00
Jankiel: z drugiego równania (tak jak to ujał K+K) c=1, podstawiasz do 1. i 3. −> 2=a−b i −3=a+b, możesz
teraz dodać stronami : 2−3=a+b+a−b −1=2a więc a=−0,5 a b=−2,5. Jeśli poełniłem bład, proszę
poprawić mnie

Czego tu nie rozumiesz? Rozwiazania układu 3 równań, czy pierwiastków
wielomianów?
19 kwi 23:22
myfek: ja tego jeszcze nie miałem w szkole. uczę się z vademecum maturalnego mojego brata. mógłby mi
ktoś to zadanie całościowo rozwiązać. od a do z, z opisem. nie rozumiem tego podstawiania z
góry dziękuję.
20 kwi 11:27
myfek: :(
20 kwi 15:44