funkcja
aga: wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=√log(10−x)
proszę o pomoc
19 kwi 16:41
Qba101: I − 10−x>0
II − log(10−x)>0
I − x<10
II − log(10−x)>log1
10−x>1
−x>−9
x<9
x∊(−∞,9)
19 kwi 16:54
Qba101: Oj błąd!
II − log(10−x)≥0
to zmienia tylko tyle że x∊(−∞,9≥
19 kwi 16:55
aga: no ok, tak tez zrobiłam, ale powinno być (1;9>, czemu od 1, skąd to się wzięło?
dziękuję i tak
19 kwi 16:58
Qba101: Szczerze powiedziawszy nie wiem czemu od 1

może coś przeoczyliśmy, ale ja nie widzę błędu.
19 kwi 17:21
Rivi: Na pewno nie będzie od 1. Bo np 0 spełnia ten warunek
f(0)=
√log10=
√1=1
więc jest si
19 kwi 17:25