geometria analityczna
Agata: Pomocy!
oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i styczną do paraboli f(x)=9−
x2 w punkcie P=(2,5)
19 kwi 16:38
Rivi: Wyznaczasz pochodną paraboli f'(x)=−2x
f'(x0)=−4
wzór na styczną
y−y0=f'(x0)(x−x0)
y−5=−4(x−2)
y=−4+3
i mamy wzór na styczną. Teraz liczysz punkt przecięcia z osią OX i pole to już prościutko bo
wyjdzie prostokątny z kątem prostym przy przecięciu OX z OY
19 kwi 16:59
Rivi: P=(x0, y0) oczywiście
19 kwi 16:59
Rivi: a wzór stycznej to y=−4x+13 (argh

"x" i "1" mi spierdzieliło

)
19 kwi 17:00
zajączek:
Rivi ......... coś namieszałeś/aś !
styczna ma równanie:
y= −4x +13
19 kwi 17:02
zajączek:
19 kwi 17:02
Agata: aaaaa ale ja nie wiem co to pochodna!
ale dziękuję
19 kwi 17:04
Rivi: Poprawiłem się

Agata, w takim razie... w liceum masz takie zadanie? Na maturze nie będzie czegoś takiego
19 kwi 17:05
Agata: uff, to dobrze, już myślałam, że taka słaba jestem i nie wiem...
dziękuję raz jeszcze i życzę miłego dnia
19 kwi 17:07
zajączek:
2/ sposób , bez wyznaczania pochodnej
styczna ma równanie; y= a(x−xP)+yP
y= a(x −2)+5 => y= ax −2a +5
i ma jeden punkt wspólny z parabolą y= 9 −x2
zatem: 9−x2= ax −2a +5
x2+ax −2a −4=0 , warunek: Δ=0
Δ= a2+8a+16 =(a+4)2 =0 => a= −4
i mamy równanie stycznej: y= −4(x−2)+5
ostatecznie : y= −4x +13
19 kwi 17:17