oblicz objętość w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym
agaaa: Najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego tworzy z płaszczyzną podstawy
kąt 60 stopni. Wiedząc że podstawę graniastosłupa można wpisać w koło o promieniu 2√3.
Oblicz objętość tego graniastosłupa
19 kwi 16:23
Aska:

kąt CAB=90
o
|AB|=2r=4
√3
a=r=2
√3
H=|CA|=4
√3{3}=4*3=12 (ponieważ bok CA leży naprzeciwko kątowi 60
o i jest to 2r
√3)
V=H*Pp
| | 3*(2√3)2*√3 | |
V=12* |
| =6*3*4*3*√3=216√3 |
| | 2 | |
19 kwi 16:58