Pole trójkąta
poganin:

Wyznacz wierzchołki trójkąta, którego boki zawierają się w prostych: l1,l2,l3. Narysuj ten
trójkąt i oblicz jego pole:
l1: y = x + 2
l2: y = −x + 2
l3: y = −3x + 6
To co narysowałem to tak mniej więcej wyglądają proste i ten trójkąt i jedno pytanie:
Jak obliczyć w takim pole? Skoro tu mamy takie nie równe odległości?
19 kwi 15:56
K+K: dorysuj sobie trójkąty prostokątne tak aby wyszedł prostokąt i od pola prostokąta odejmij pole
tych trójkątów
19 kwi 15:59
ICSP: Możesz również skorzystać ze wzoru na odległość punktu od prostej w celu obliczenia wysokości
padającej na konkretny bok.
19 kwi 16:07
ICSP: Sprawdź przy okazji czy nie jest prostokątny
19 kwi 16:08
Ajtek: Gołym okiem widać, że jest gdyż l1 i l2 są prostopadłe

.
19 kwi 16:10
poganin: Wszystko się zgadza! K+K wielkie podziękowania!
19 kwi 16:13