trójkąt prostokątny
Aska:

Jakim sposobem pokazać że jest to trójkąt prostokątny?
19 kwi 14:51
ukasz: Musisz skorzystać z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa.. ale musisz znać trzeci
bok.. nie mam pojecia jak go obliczyc
19 kwi 15:34
Aska: a żeby stosować wzory na funkcje trygonometryczne to muszę wiedzieć że to jest trójkąt
prostokątny?
ja myślałam żeby porównać go z trójkątem (90,60,30), z cech przystawania trójkątów bok−bok
19 kwi 15:38
ICSP: NIe musisz mieć trójkąta prostokątnego. Daj treść zadania to zobaczymy.
19 kwi 15:42
Aska: W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej, długość ramienia
jest równa długości krótszej podstawy. Oblicz kąt między przekątną a dłuższą podstawą trapezu.
19 kwi 15:48
ICSP:

Wprowadzamy oznaczenia:
czerwony − x
wtedy dłuższa podstawa = 2x
dłuższa podstawa skłąda sie z dwóch zielonych(oznaczam jako y) oraz czerwonej i jest dwa razy
dłuższa(czyli 2x)
kąt BAC + kąt ACD = 180
o
kąt ACD = kątowi CDB ⇔ kąt BAC + kąt CDB = 180
o
z wartości funkcji trygonometrycznych liczę kąt BAC : (oznaczam jako α)
| | zielony | | 1 | |
cosα = |
| = |
| = 60o z tego wnioskuję że kąt CDB jest równy 120o. |
| | czerwonego | | 2 | |
Trójkąt CDB jest równoramienyy wtedy kąt DBC jest równy 30
o oraz kąt ABD = kątowi BAC = 60
o
kąt CBA = 60
o − 30
o
19 kwi 15:59
ola: mam trzy boki a=8b=10c=6,jak sprawdzić czy trójkt jest prostokątny
22 paź 21:20
agata: 102=62+82
22 paź 21:26