Zadanie z grawiitacji
rogal180:
Witam,
Mam zadanie z fizyki (choć wiem że to forum matematyczne ale może ktoś zna się na tym):
Na jakiej wysokości ciężar ciała jest n razy mniejszy od ciężaru tego ciała na powierzchni
Ziemi . R=6370 .
Powinno wyjść : h = R(
√n −1 ) . Nie potrafię tego rozwiązać .
| | Mm | |
Wiem że trzeba ułożyć proporcje , skorzystać moge też z F = G |
| oraz GM = gR2 |
| | r2 | |
Ale nadal nie wychodzi . Pomóżcie .
19 kwi 13:58
rogal180: pomoże ktoś ?
19 kwi 20:40
Atola: F−ciężar na Ziemii
Fh−ciężar na wysokości
F=GMm/R2
Fh=GMm/(R2+h)
Fh=F/n
GMm(R+h)2=GMmn*R2
n*R2=R2+2Rh+h2
R2(n−1)=2Rh+h2
h2+2Rh−R2(n−1)=0
po rozwiązaniu równania kwadratowego wychodzi:
h=−2R+2R√n2=R(√n−1)
drugie rozwiązanie odrzuciłam, bo wysokość nie może być ujemna.
19 kwi 21:03
rogal180: Bardzo dziękuję . Nie wpadł bym na taki sposób obliczania . Super
19 kwi 21:46