Wyznacz równanie prostej
swarożyc: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P (2,−5) i prostopadłej do podanej prostej.
a) y = −6
b) x = 11
c) x − y = x + x
Nie rozumiem. przecież powyżej podane nie są na pewno równaniami kierunkowymi...
19 kwi 13:31
Ajtek: Są

.
a) y=0x−6

.
Zauważ, iż jest to funkcja stała, zatem prosta prostopadła do niej przechodząca przez punkt P
ma równanie x=2

.
19 kwi 13:37
swarożyc: | | 1 | |
Niezbyt to rozumiem, logicznie na to wychodzi, że prostopadłą y = −6 jest y= − |
| . |
| | 6 | |
A te punkty przechodzące (2,−5) nigdzie mi nie pasują?
19 kwi 13:51
ICSP: y = −6 funkcja stała prostopadła do niej będzie prosta pionowa o równaniu x = ...
x = 11 prosta pionowa prostopadła do niej jest funkcja stała w postaci y = ...
a)x = 2
b)y = −5
c) x − y = 2x ⇔ y = −x. Znajdź prostą prostopadłą i wstaw współrzędne punktu.
19 kwi 13:56
Ajtek:

Pamiętaj, że współczynniki kierunkowe prostych prostopadłych muszą spełniać warunek:
a
1*a−2=−1
Jak napisałem wyżej y=
0x−6 czyli wsp. kierunkowy wynosi 0.
Masz to na rysunku

. Na czerwono prosta y=−6, na niebiesko prosta x=2 oraz zaznaczony punkt
P.
19 kwi 14:00