symetralna odc
karola: napisz rownanie sysmetralnej odcinka o koncach K i L , gdy K = (17,2) i L = (5,−6)
19 kwi 12:30
magda: najpierw napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty K i L
następnie znajdź środek odcinka KL (punkt S)
później napisz równanie prostej prostopadłej do prostej KL i przechodzącej przez punkt S
19 kwi 12:36
;): Z wektorów będzie szybciej
S|KL| = (11,−2)
KL→ = [−12,−8]
−12x − 8y + C = 0
C = 132 − 16 = 116
−3x − 2y + 29 = 0
19 kwi 12:59
K. OWMH:
wektor XS jest prostopadłe do LK; stąd wektor XS . wektor LK = 0
wektor XS = [ 11−x; −2−y] wektor LK = [12; 8]
równanie symetralna do prostej KL : wektor XS . wektor LK = 0
⇔ 12(11−x) + 8(−2−y) =0 // .(1/4) ⇔3(11−x)+2(−2−y)=0 ⇔33−3x−4−2y=0⇔3x+2y−29=0
19 kwi 13:12