matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi liczbowe
michal:
Prosze o pomoc
dany jest ciag arytmetyczny w którym a
1
= 4 a
4
= 10 suma czterech pocztkowych wyrazów tego ciagu jest równa
19 kwi 12:07
magda:
a
1
=4 a
4
=10
a
1
+a
n
S
n
=
n
2
a
1
+a
4
S
4
=
*4
2
4+10
S
4
=
*4
2
S
4
=28
19 kwi 12:27
michal:
dzięki teraz zauważylem ze to latwa sprawa
19 kwi 13:22