matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
FUNKCJA
KLAUDIA:
Wskaż równanie osi symetrii paraboli określonej równaniem y=−x
2
+4x−11 A −4 B −2 C 2 D 4
19 kwi 11:49
magda:
−b
oś symetrii jest w wierzchołku paraboli a dokładniej w punkcie p=
2a
−b
−4
−4
p=
=
=
=2
2a
2*(−1)
−2
Odp C
19 kwi 12:04
Bizon:
−b
x
w
=
2a
−4
x
w
=
osią symetrii jest więc prosta x=2
−2
19 kwi 12:06