rozwiąż równanie
jadziaao: bardzo prosze o rozwiązanie x*y= 750
(x−5)(y+5)=700
19 kwi 11:48
;p: ∑⇒⇔⊂≤
19 kwi 11:54
Bizon: xy+5x−5y−25=700
750+5x−5y−725=0
5+x−y=0
y=x+5 równania spełniają punkty leżące na tej prostej
19 kwi 12:01
Rivi: Bizon, chyba coś nie teges... podstaw sobie cokolwiek, to nie wyjdzie
x=
750y
xy+5x−5y−25=700
750+
3750y−5y=725/*y
750y+3750−5y
2=725y
−5y
2+25y+3750=0 /:5
−y
2+5y+750=0
Δ=3025
√Δ=55
y
1=30
y
2=−25
x
1 x
2 już łatwo. Do tego o ile pamiętam, było to równanie do zadania o studentach i ich
zarobkach, tak więc y
2 odrzucamy
19 kwi 12:44