Czasteczki
Aga: Dwie cząsteczki A i B położone w odległości d=36 zaczynają zbliżać się do siebie z
prędkościami:
VA(t) = 10t+t3 i VB(t)=6t , gdzie t≥0. Po jakim czasie nastąpi zderzenie tych cząstek?
Mam to zrobić z użyciem całki.
19 kwi 11:34
Aga: up
19 kwi 12:05
Aga: ..
19 kwi 22:08
Aga: Bardzo Was proszę, bo nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić...
19 kwi 22:11
Aga: ?
20 kwi 15:13
Grześ: definicja drogi, to pole pod wykresem prędkości od czasu.
Tak więc dla pewnego "t" droga musi wynosić 36, czyli:
oznaczmy zmienną jako "x"
x
| | 1 | | 1 | |
∫ (6t+10t+t3) = [ |
| t4+8t2]0x = |
| x4+8x2, i to ma być równe "36" |
| | 4 | | 4 | |
0
x
4+32x
2=144
x
4+32x
2−144=0
(x
2+36)(x
2−4)=0
i tutaj jedyny x spełniający to x=2, czyli po 2 sekundach
20 kwi 15:32