Srednia wartosc
Kasia: | | 1 | |
Obliczyć srędnią wartość funkcji f(x) = x√1−x2 , [0 , |
| ] |
| | 2 | |
Jak to obliczyć?
19 kwi 11:31
Kasia: ?
19 kwi 12:17
K. OWMH: Wartość średnia funkcji f(x) w przedziale [a,b] jest równa:
średnia[a;b]f (x)= (1/ (b−a) . ∫ f(x) dx w przedziale [a;b]
średnia[0;1/2]f (x)= 2 . ∫ x .(1−x2) 1/2 dx w przedziale [0;1/2]
średnia[0;1/2]f (x)= 2/(−2) . ∫ −2x .(1−x2) 1/2 dx w przedziale [0;1/2]
1/2
średnia[0;1/2]f (x)= 2/(−2) . (1−x2) 3/2 |
0
średnia[0;1/2]f (x)= − (1−1/4) 3/2 +1=(3/4)3/2 +1=(3/8) √3+1
19 kwi 13:27