matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Szprota:
16
Między 3 i
wstaw trzy liczby tak, by wszystkie utworzyły ciąg geometryczny.
2187
19 kwi 11:25
M:
19 mar 06:01
Krzysiek:
a
1
=3 a
5
=U{16}[2187} a
5
=a
1
*q
4
16
3*q
4
=
2187
1
q
4
=U{16}{2187)*
3
16
q
4
=
6561
2
q=
4
√
16
6561
=
9
2
6
2
a
2
=a
1
*q=3*
=
=
9
9
3
2
2
4
a
3
= a
2
*q=
*
=
3
9
27
4
2
8
a
4
=a
3
*q=
*
=
27
9
243
19 mar 09:55