matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Hania:
Oblicz a
6
w ciągu geometrycznym jeżeli wiadomo, że a
5
=1 i a
7
=16
19 kwi 11:19
magda:
a
n
=a
1
*q
n−1
a
5
=a
1
*q
5−1
a
7
=a
1
*q
7−1
1=a
1
*q
4
16=a
1
*q
6
rozwiąż układ równań otrzymasz a
1
i q a
6
=a
1
*q
5
19 kwi 11:27