równanie
Aska: Rozwiąż równanie (3−a)(3+a)(3−2a)=−5
I podaj rozwiązania.
19 kwi 10:44
justa: (3−a)(3+a)(3−2a)=−5
(9+3a−3a−a2)(3−2a)+5=0
(9−a2)(3−2a)+5=0
27−18a−3a2+2a3+5=0
2a3−3a2−18a+32=0
a2(2a−3)−2(9a−16)=0
(2a−3)(9a−16)(a2−2)=0
2a=3 to a=1,5
9a=16 to a=1i7/9
a2=2 to a=√2 U a=−√2
odp.1,5 i 1 7/9 i √2 i −√2
19 kwi 12:16
K. OWMH:
Justa to nie jest poprawny rozwiązania, nie można tak postępować w twoich obliczeniach
zbyt nie logiczne zwłaszcza jak dochodzić do postać iloczynowe; nie ma logiki;
chociaż jak mały dziecko się bawi z klockami i ich zegreguje postępuje według pewniej zasady.
z logiką ; a tu nie ma.
19 kwi 12:30
K. OWMH:
w(a)= 2a3−3a2−18a+32 ; musimy znaleźć jego postać iloczynowy
dla a=2 to w(2) = 16−12−36+32 =0
a więc a−2 dzieli w(a)
metoda Hornera
| 2 −3 −18 32
|
2 | 4 2 −32
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 1 −16 0
a więc W(a) = (a−2) ( 2a2+a−16)
W(a)=0 ⇔(a−2) ( 2a2+a−16) =0 ⇔a−2=0 lub 2a2+a−16 =0
teraz rozwiążmy 2a2+a−16=0 obliczamy Δ=1+8. 16 = 129 =3.43
a2 = (−1− √129)/4 lub a3= (−1+ √129)/4
a więc w(a) =0 ⇔ a1=2 lub a2 = (−1− √129)/4 a3= (−1+ √129)/4
W(x) =
19 kwi 12:57
K. OWMH: to wszystko

!
19 kwi 12:57
K. OWMH: tam w(x) jest nie potrzebny zapis.
19 kwi 13:00