| √2 | ||
(sinα−cosα)2=( | )2 | |
| 2 |
| 1 | ||
1−2sinα*cosα= | ||
| 2 |
| π | ||
sin(2α)=sin | ||
| 6 |
| π | ||
2α= | +2kπ | |
| 6 |
| π | ||
α= | +kπ k∊Z | |
| 12 |
| π | ||
2α=(π− | )+2kπ k∊Z | |
| 6 |
| 5π | ||
2α= | +2kπ | |
| 6 |
| 5π | ||
α= | +kπ | |
| 12 |
| 5π | ||
Do przedziału α∊(pi/4,pi/2) nalezy α= | =75o | |
| 12 |
| √6+√2 | ||
sin(75o)=sin(45o+30o)= | ||
| 4 |
| √6−√2 | ||
cos(75o)=cos(45o+30o)= | ||
| 4 |
| sin75o | ||
tg75o= | ||
| cos75o |
| √6+√2 | 4 | |||
tg75o= | * | |||
| 4 | √6−√2 |
| √6+√2 | ||
tg75o= | =U{(√6+√2})2}{4} | |
| √6−√2 |