joleczka: W pewnym miescie jest 200 000 mieszkancow. Ilu mieszkanców miało miasto przed ośmiu laty,
jezeli przyrost ludnosci w ciagu ubieglych osmiu lat wynosil 2.5 % rocznie?
3 kwi 22:41
Agatusia: zamiast liczyc osiem razy procent z conowej liczby lepiej uzyc wzoru na kapitalizacje
odsetek.
k = k
0 * (1 + p )
n
czyli pieniadze po odsetkach = kasa poczatkowa ( 1 + stopa procentowa ) do potegi ilosci
rat
200000 = x * (1 + 2,5% )
8
x = 163934 okolo

wydaje mi sie ze zzastosowanie tu tego sposobu jest ok

ale moge sie mylic
4 kwi 20:17
Agatusia: ten nawias ma byc do potegi 8.
4 kwi 20:18
joleczka: masz racje ale zly wynik ci cos wyszedl

pozdr i dzieki
5 kwi 16:19