matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Suma liczb
Stachu:
Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych których reszta z dzielenia przez 5 jest równa 2.
19 kwi 10:12
M:
19 mar 06:02
Krzysiek:
a
1
=12 a
n
=97 r=5 a
n
=a
1
+(n−1)*r 97=12+(n−1)5 97=12+5n−5 5n=90 n=18
2a
1
+(n−1)*r
S
18
=
*n
2
2*12+17*5
S
18
=
*18=981
2
19 mar 11:43