funkcje
Aska: Dwie maszyny, pracując jednocześnie, wykonują pewną pracę przez 8 godzin. Gdyby pracowała tylko
pierwsza z nich, to wykonałaby pracę przez 24 godziny. Ile czasu wykonywałaby tę pracę druga
maszyna?
19 kwi 00:20
zajączek:
| 1 | |
| −−− wydajność pierwszej
|
| 24 | |
| 1 | |
| −−− wydajność drugiej
|
| y | |
| | 1 | |
pracując razem w ciągu jednego dnia wykonują |
| całej pracy
|
| | 8 | |
co oznacza ,że druga wykonałaby całą pracę w ciagu
12 dni
19 kwi 00:40
zajączek:
sorry........zamiast "x" w ostatnich dwu linijkach ma być "y"
19 kwi 00:42
włóczykij: chyba godzin
19 kwi 00:43
Aska: oki, dzię ku ję
19 kwi 00:43
Gustlik: Oznaczmy sobie:
W − praca do wykonania
| | W | |
w1= |
| − wydajność maszyny nr 1
|
| | 24 | |
w
2 − wydajność maszyny nr 2
| | W | |
w=w1+w2= |
| − całkowita wydajność obu maszyn pracujących razem
|
| | 8 | |
Liczę wydajność drugiej maszyny
Zatem maszyna nr 2 wykona tę pracę w ciągu 12 godzin.
19 kwi 00:46
zajączek:
Tak
włóczykiju ....... 12 godzin
19 kwi 00:48