problem :[
patiqq: Na pomalowanie 10 kul o średnicy 40 cm zużyto puszke farby. Ile kulek o promieniu długości 2 cm
można by pomalować taka samą ilością farby

18 kwi 22:44
rączszka: Najpierw oblicz objętość puszki farby − 10 kul o promieniu 20 (ze wzoru na objętość kuli,
| | 4 | |
|
| πR3), potem objętość jednej kulki i zobacz, ile takich małych kulek stanowi tą |
| | 3 | |
objętość
18 kwi 22:46
włóczykij: nie objętość a raczej pole powierzchni kul
18 kwi 22:48
patiqq: to objętość czy pole powierzchni
18 kwi 22:48
rączszka: Sorry, ja już czytam, że te kulki mamy wypełnić farbą, a nie pomalować
18 kwi 22:49
rączszka: Pole powierzchni
18 kwi 22:49
patiqq:
18 kwi 22:50
rączszka: Teraz dasz sobie radę?
18 kwi 22:52
włóczykij: pole powierzchni/ więc tak pole 10m kul jest równe 10 * πR2 gdzie R =20 czyl pomalowano
4000πcm2 a teraz x*πr2= 4000πcm2 gdzie r =
18 kwi 22:53
patiqq: a potem pole 1 kulki czyli 4*π*2
2 
18 kwi 22:54
włóczykij: r= 2cm i tyle. reszte myśle że policzysz
18 kwi 22:54
włóczykij: wyjdzie 25 małych kulek
18 kwi 22:55
włóczykij: sorki pomyłka 1000 małych kulek
18 kwi 22:57
rączszka: Zaraz wrzucę rozwiązanie
18 kwi 22:58
patiqq: skąd ci wyszło 1000
18 kwi 23:00
rączszka: Mamy 10 kul o promieniu 20, czyli pole całości to
10 * 2π r = 10 * 2π *20 = 400 π
Mała kulka ma pole 2π * 2 = 4π
18 kwi 23:00
patiqq: pole kulek pc=4πr2 pc= 1600 π
18 kwi 23:01
patiqq: a wzór na kule mam taki pc=4πr2
18 kwi 23:03
włóczykij: no właśnie z uszanowaniem Pana rączszka
18 kwi 23:04
patiqq: to w końcu jaki to wzór bo sie już pogubilamm
18 kwi 23:05
włóczykij: dobra ma być tak i koniec powierzchnia 10 kul jest równe 10 * 4πR2 gdzie R =20 czyli
pomalowano 16000πcm2 a teraz x*4πr2= 16000πcm2 gdzie r = 2 czyli x= 16000/16= 1000 kulek
koniec kropka.
18 kwi 23:07
rączszka: Nie wiem co się dzisiaj ze mną dzieje

Nie czytać tego powyżej
18 kwi 23:10
patiqq: hehe ok dzieki
18 kwi 23:11
włóczykij: rączszka nic sie nie dzieje po prostu nikt z nas nie zna wzoru na pole powierzchni kuli

a
poza tym troche późno
18 kwi 23:11
rączszka: Wiem, siedzę od tygodnia i robię zadania z całek przez cały dzień, a wieczorem już nie myślę
18 kwi 23:14
włóczykij: to zwracam honor. całki potrafią zamieszać w głowie
18 kwi 23:15
rączszka: Dla mnie całki są w miarę, ale jak się je robi przez cały tydzień, można dostać świra
18 kwi 23:18