Oblicz długości boków prostokąta.
Mati:

Dany jest prostokąt ABCD . Z wierzchołków B i D poprowadzono prostopadłe do przekątnej AC
dzielące ją na trzy odcinki AE,EF,FC, każdy długości 4. Oblicz długości boków prostokąta.
Rozwiązanie:
Skoro to prostokąt to mamy kąty równe. A przekątną 3*4=12
Wiec robimy mega prosty manewr który mówi nam że liczymy z sinusa 45stopni jeden bok, któy
wychodzi nam g=6
√2 i t=6
√2
I teraz pytanie. Dlaczego to jest źle?! Załączam link do poprawnego rozwiązania −
http://www.zadania.info/d89/5187684
Aska: Tylko że Ty nie wiesz czy ten kąt 90 stopni o którym mówisz jest podzielony równo na dwa razy
po 45 stopni

Poza tym to nie jest kwadrat w którym przekątna dzieli kąt pomiędzy
wierzchołkami na dwa takie same kąty

ot tylko taka mała uwaga