wykaż że..
peter: | | 1 | | 1 | |
wykaż że jeżeli P(A)= |
| i P(B)= |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
udowodniłem że |
| ≤(A∪B) |
| | 2 | |
| | 5 | |
ale jak należy udowodnić że (A∪B)≤ |
| |
| | 6 | |
| | 5 | |
czemu przy dowodzeniu (A∪B)≤ |
| stosujemy wzór na P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(A∪B) |
| | 6 | |
mogę prosić o wytłumaczenie tego przykładu ?
18 kwi 21:43
Jack:
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B), gdzie P(A∩B)≥0 !
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)≤P(A)+P(B)−P(A∩B)+P(A∩B)=P(A)+P(B)
(dodajemy pewną liczbę nieujemną, więc znak zmienia się z równości na mniejsze−równe)
18 kwi 22:25